Berlin, Alexanderplatz (‘183)

„Nagy és ambiciózus”
Film Inquiry

2021.04.09. 20:30
Az online mozijegy ára: 1500 Ft
https://film.artmozi.hu/mozinet-filmnapok-x-online/

Berlini Nemzetközi Filmfesztivál 2020

Versenyfilm

Francis hajón menekült Afrikából Európába, az utazást társai közül csak ő élte túl. Megfogadja, hogy jó és becsületes életet teremt magának, azonban papírok nélkül nincs sok lehetősége Berlinben boldogulni. Megismerkedik Reinholddal, aki lehetőséget lát a céltudatos férfiben, és maga mellé veszi, hogy a kétes ügyleteiben segédkezzen. Francis egyre mélyebbre süllyed a drogbárók, prostituáltak és a bűn világába, már csak egy esélye maradt, hogy a fogadalmát megtartsa.

A film vetítésének időpontja: 2021.04.09. 20:30
A film után Varga Ákos beszélget Zentai Lillával a Menedék Egyesülettől (az őszi filmnapokon rögzített beszélgetés vágott verziója).

Alfred Döblin 1929-ben megjelent regényéből korábban Rainer Werner Fassbinder készített nagyszabású tévésorozatot. Burhan Qurbani rendező (Ifjak és erősek) most teljes egészében aktualizálta és újraértelmezte a történetet: a Berlin, Alexanderplatz feszes tempójú, mai társadalmi kérdéseket feszegető mozi. Albrecht Schuch a filmbeli Reinhold megformálásáért és a Kontroll nélkül-beli alakításáért megosztva nyerte el a német Oscar-díjnak is nevezett Lola-díjat 2020 tavaszán.

Burhan Qurbani rendező filmográfia:
2020. Berlin, Alexanderplatz (Berlin Alexanderplatz)
2014. Ifjak és erősek (Wir sind jung. Wir sind stark. / We Are Young. We Are Strong.)
2010. Shahada / Faith

Forgatókönyv: Alfred Döblin regénye nyomán Martin Behnke és Burhan Qurbani

Bemutatás időpontja: 2021.

Forgalmazó: Mozinet

Készítő országok: német-holland-francia-kanadai

Felirat nyelve: magyar

Szinkron nyelvek: angol, német